Tutorial Font For Samsung Corby II


Assalamualaikum,

Kali ini ingin berkongsi ilmu dengan anda semua mengenai utk install font di S3850 iaitu Samsung Corby II. Its quite complicated tapi kalau ikut steps by steps, nanti takde masalah punye.

Get ready Guys!

First sekali mesti @ wajib ada dua item ini untuk di install kedalam laptop anda!



Dah install dua-dua item ini, barulah boleh bermula tutorial kita.

Yang paling penting mesti ada USB cable tersebut supaya handphone dan laptop dapat bersambung. Dan pastikan bahawa skrin henfon itu hitam/gelap supaya steps seterusnya dapat dibaca.

Jom lihat tutorial melalui gambar2 ini. Harap dapat membantu :)


1. Firstly, Pergi kepada start up dan search Device Manager


 Part ini Paling PENTING sebab utk cari PORT berapa. Take note!










Setelah siap semua di atas ini, Disconnect TK File Explorer.
Seterusnya kita akan set up ke mobile pula.

Untuk ke mobile pula, Pergi ke Settings >> Display & light >> Font Type (font yg telah kita install)





Enjoy it guys! Kalau suke tutorial ini. Sila like n share. :)

p/s : Waktu time buka TK File Explorer, jangan buka Samsung Kies sebab nanti tak boleh baca. :)



Thanks for reading. Easily to drop comment here. Like also :)

224 Cakap Saya Jadi Engineer:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 224   Newer›   Newest»
♥ Cik Zack's ♥ said...

tak mmpu nak pakai corby -.- mmpu tgk tuto jer. kih3

Aimifiqa said...

@♥ Cik Zack's ♥ hehe. takdelah. corby ni bese2 je. tak sehebat iphone. blackberry bagai. tapi best kalau dpt explore. hehe.

hyemynameisrasyid said...

pergh.,hasil yg baik.,kalau android bleh x buat cmni,.nk try la.,hehe
anyway, corby ok ke? dgr citer touch screen dye failed sket.,mmber yg cakap.,

afiqah cloudy said...

dh try wt..tp kt tk explorer tu x dtect fon pn..

mammasayyii said...

mau tanya,
saya sudah install kies (usb driver) dan udah install TK file juga. saat saya hubungin handphone ke pc, di kies gak muncul connect S3850 dan saat liat di device manager, tidak terbaca di modem (jadi tak ada samsung modemnya). saat disambung pakai kabel data (kabel data yg saya pakai kabel data Blackberry atau nokia E5), di pc muncul found new hardware. setelah di klik, pc detect mobile modem 1.0 tapi saat di next, pc minta CD Driver dan minta lokasi install spesifik. saya klik next tapi di device manager hanya kebaca mobile modem 1.0 di other device. samsung modem nya tidak terbaca jadi tak bisa baca port handphone.
di laptop saya juga sudah pernah install samsung usb driver tapi malah tak berfungsi. di screen hp saya juga cuma ada gambar connect usb dan tulisan "press the end to quit samsung kies". masalahnya dimana ya? bingung. soalnya sudah ikutin semua saran yg dibilang hrs restart dan blablabla. sudah lebih dr 5x coba blm berhasil juga sampe skrg
help me please :(

-sayyidah shofie -
Jakarta, Indonesia

Aimifiqa said...

@mammasayyii tak mau? mungkin ada masalah connection port usb. sbb nya connectionnya perlu di Samsung Modem. Kalau ngak, ngak boleh juga. Maaf tak bisa bantu. kalau boleh awak printscreen steps yg awk lakukan pd sy. n sy cek nnt. huhu
email kpd sy - aimifiqa@yahoo.com

Anonymous said...

Nak tanya, kenapa mase nak tekan Connect yg step 11 tu dapat Error:The commmunication link is lost. Knp yeaa? Tolong, memerlukan sangat ;)

Aimifiqa said...

@Anonymous rasanya maybe connection tak dapat dibaca. cuba sekali lagi. dan pastikan cable tu dpt dibaca. sebab mula2 saya buat mmg jadi mcm tu. hehe

Anonymous said...

Knp bila sambungkan usb dkat handfont dengan laptop, ad tulis Unsupported device alert. Ad masalah dkat handfont ke? Knp unsupported?

Aimifiqa said...

@Anonymous rase cam usb port laptop ade problem kut. dah cube semua port kat laptop ke? contact sy kat fb la. huu

Anonymous said...

Tetap juga tak boleh. Knp eak? Dah bnyk kali cuba ni.

Aimifiqa said...

@Anonymous maybe ade prob pasal cable kut. tak tahula. maaaf.

Syazwani Jalal said...

i sayy..
tolong2 !

geram tol la.. xdpt install font sbb port xdpt bca.. modem pon xd dlm device manager, grrrrr

Anonymous said...

katna nak download font 2 ?

Aimifiqa said...

@Syazwani Jalal x dpt baca? da cek betul2 tak connection tu?

Aimifiqa said...

@Anonymous dafont byk font jugak. just pegi www.dafont.com. tapi ade certain font unsupported. kene pandai cari jugak.

Anonymous said...

XPAHAM LAH step yg last tuh..before yg setting kt mobile tuh..cm ne nk cry folder then klik font tuh..?
xpaaham sgt2..tolong..

Aimifiqa said...

@Anonymous ok mcam ni. after dah download font yg dah install tu kan, if file zipped folder, extract them. pastu dkt TK file explorer yg bhgn atas tu la yg kite kene cari dimana font yg kite telah install tadi.

katekanlah, awk install di folder download,so anda just ke part yg atas tu utk mcari folder download tadi. jelas tak? huhu

Anonymous said...

sis samsung corby ii xde srceensaver ke puas mencari xde

Aimifiqa said...

@Anonymous screensaver? setakat ni mcm tak berapa je lagi. if ade i will upload it and share with u k. hehe

Alexander Aeprillio said...

eishhh ! first step daa ok daa . time da kt ' APPEX ' tuh , tak kluar plak bnda tuh ? can u help me ? knpa bole tak kluar p'kataan ' APPEX ' tu ? :/ help ! help !

siti suraya said...

susahnya nak buat . tertekan jee . da lama cuba tau :(

Aimifiqa said...

@Alexander Aeprillio kirenya boleh connect with TK file explorer ke? try buat balik dan make sure jgn sambung with samsung kies.

Aimifiqa said...

@siti suraya tersangkut part mne? mmg susah dan complicated sket. but of da faham dan dapat. sgt best. hehe

Mizz Tiera said...

ok y lain dh beres tapi bila kita set font dlm handset dia tak tukar pun ikut font y kita pilih tu. Nape ek? Tension gk dh susah2 try. Font apa y awk pakai?

Aimifiqa said...

@Mizz Tiera dah try restart phone? choco cookie pun ade. cek kat post sy mgenai font yg boleh install. hehe

una pedora said...

alhamdulillah , berjya dgn skli percubaan ,. hihii .
tq kak aimi for the tuto :)

Anonymous said...

aimifiqa: klu nk upgrid game mcm mne

Aimifiqa said...

@Anonymous upgrid? or upgrade? hehe

cik nuraqim said...

sumpah PENING ! -,-'

IeyQah aQielah said...

thank ya....dh lme step2 nk tkar font....skrg bru jmpe...first trial dh sukses....tq3...

IeyQah aQielah said...

dh lme cri step nk tkar font nie....skrg bru jmpe....thanks ya....first trial dh sukses....tq3...

Anonymous said...

Kenape dekat "device manager" tuh , kat modem tak dew keluar yang die nak ? Sebab usb phone qiela tak dapat detect lah ? Perlu kan pertolongan sangat-2 nih ?????

Aimifiqa said...

@Anonymous maybe ade masalah mgenai port usb. takpun ade tak connect dgn samsung kies?

SEPET COMEL said...

sis, dah dpt upload font tuh dah tp bile kat handphone font dye tak bertukar pown. camne ni sis. tolong sesangat !

Aimifiqa said...

@SEPET COMEL ape kate adik restart phone balik dgn bismillah. insyaAllah jadi. hehe. if tak jadi let me know ya. XD

Anonymous said...

kakak . nape bile sy bukak device manager tu , xderk pon modem ! alahai ~

Aimifiqa said...

@Anonymous maybe ade prob dgn usb port. akak pun tak pasti masalahnye. ade connect ngn samsung kies tak?

Anonymous said...

bru prasan xcnnect ngan samsung kies . hehe . sori kak :)

Shafiqqah Shafie said...

terima kasih awak!! akhirnya saya berjaya tukar font handphone saya lepas tgk tutorial awak!! thanks banyak2 <3 <3 <3 !!

Aimifiqa said...

@Shafiqqah Shafie sama2. nnt sebarkan ilmu ini kpd rakan2. XD

Anonymous said...

kenapa saya punya tak ada 'modem' kat device manager tu?

D'aini said...

Dah try dan jadi. Horeyyy, thanks ya? ;)

Aimifiqa said...

@Anonymous emm. tak sure plak. ade connect ngn samsung kies tak? spatutnya tak di connect kan.

Rahman Zakaria said...

@Aimifiqa
kok ane nginstal samsung kienya lama banget ya ? emang depfreze ngaruh yak dengan instalan itu

Rahman Zakaria said...

kok saya nginstall samsung kiesnya lama bener yak ? emang depfrezee ngaruh yak ? biar cepet pake apa ?

Aimifiqa said...

@Rahman Zakaria emang agak lama skit. bape jam install nya?

Anonymous said...

akak..cmne nk delete font yg kte xnk kt phone ek?? sye dh cbe bnyk kli tpi a leh gak..

Aimifiqa said...

@Anonymous dah delete kan font eh? ape kate adik try restart phone byk kali. maybe akan hilang.

Anonymous said...

akak..akak gune font ape tu?? saye cri x jmpe pon..font yang lain bnyklh..

Aimifiqa said...

@Anonymous alamak. tak ingtla dik. ce try
font ni amateurcomic, tkpun key comic

AINA UNGU said...

assalamualaikum
oh sis, kenapa phone saya tak dapat detect pon dengan samsung kies tu? selama ni connect USB okayy je ~ tolonggg nak sangat tukar font ni T.T

SafaRsiS said...

lama sangat nak leyh abes dye punyer samsung kies nih..sabar jela..

saya. said...

akak , sume dah buat .. tp font uh tanak tuka pun .. dah try off , pstuh on balek pun tak jd .. nape ?

Aimifiqa said...

@AINA UNGU samsung kies? tak yah connect la dgn samsung kies. dgn TK file explorer je. ce try jgn connect with samsung kies.

Aimifiqa said...

@SafaRsiS mmg pun. tapi takpe. tggu jela eh. hehe. samsung kies ni wat syarat je. try dgn TK file explorer je

Aimifiqa said...

@saya. yeke? btw, gune font ape? kdg2 tak boleh support. ce try yg lain.

SafaRsiS said...

awak..nape susah sangat nak install samsung kies tu?? mlm td da try byk kali..skrg pun blom jadi lagi.. cdih.. plis help me.. xtaw da nak wt cmne
nape kat device manager tuh xde kuar pun modem??

SafaRsiS said...

awak.. nape xleyh connect nga samsung kies? ke ade masalah nga usb saya?? atau camne...da 2hari try..xleyh2.. snggup tdo lwt.. cdih sangat.. time kita nak sambungkan cable tu kite ptut off phone atau x?? xpun ke buat ape dulu?
saya xphm.. pliz help me.. :(

Aimifiqa said...

@SafaRsiS sepatutnya time sambung ngn usb cable tu kan, screen kat phone tu spatutnya hitam. dia tulis connected. ade tak? ke phone screen cam biase je. takpun PM me kat fb ye.

Ezham said...

Yessssssssss! Menjadii, saya sampai melompat jadi keraaaa xD Jyeaahhhhh! Thankyou ya kak!

Aimifiqa said...

@Ezham welcome!! sebar2kan lah ye. congrats to you~ :P

Stitchy said...

kenapa step ke 11 x boleh connect yea? Dah try banyak kali still x boleh. Hmmm..

Stitchy said...

kenapa ek bila dh sampai step 11 x leh plak connect , unknown plak, dah try banyak kali pn still same. cmne ek nak bt ? Hmm..

Aimifiqa said...

@Stitchy dia kate error ke? connection ade prob kan? dah try byk kali tak? hmm ce try tukar bound rate dia. jadi tak?

Anonymous said...

i'm done with first trial.
comel sangat.MACEH kak aimifiqa :)
btw,i'm your junior kt um
hoping see u here. :D

Aimifiqa said...

@Anonymous welcome junior. hehe. kos ape? hehe. kalau ade rezki kite jumpe lg.

Gadis Frantique said...

ALHAMDULILAH..... DA JD DA... LEGA ASANYA...
selepas beberapa kali cuba.... thanx sangat2x....semoga kamu meperolehi kejayaan dunia dan akhirat... follow la blog saya http://gadisfrantique.blogspot.com/

Aimifiqa said...

@Gadis Frantique alhamdulillah. tahniah2. amiiin. Insha Allah.

Anonymous said...

akak .. still x boleh bukak dia cakap ''comucation link is lost''..dah check dah port betul ..pastu screen still hitam tengah connected..x tau cam ne ni

Aimifiqa said...

@Anonymous tak boleh eh? ape kate contact akak kat fb?

Anonymous said...

akak dah boleh dah...ikut dari awal hingga akhir,,syukur alhamdulullah ..terima kasih sebab tolong tunjukkan,,sekarang boleh la kongsi ilmu...

akiestatik said...

TIMA KASIH SUMA.MEMANG MENJADI.THANKS SAHABAT

Ristika Savitri said...

can you help me? when i try to click connect, it will appear "Warning: Unable to open the specified port. Please try again" i've done check from step 1 but i can't :'( help me, please. i really want to change my corby font

Aimifiqa said...

@Ristika Savitri i think maybe the port had somthing wrong. try check again the number port properly.

byntang. said...

eh nak tanya. yanggg font 'unite' tu kan download kat mana? :0 nak linkk :))

Iyra Monster said...

Assammualaikum, nak tanye ni, kenapa bila dah letak dah font dekat phone tapi dia jadi font biasa je , kenapa ek ? saya dah ikot semua step

Aimifiqa said...

@Iyra Monster ok. thanks sbb ikut tutor ni. dah try restart phone tak? takpun maybe font tu tak sesuai. apepun try restart eh

Anonymous said...

hi...nak tanya...tkfileExplorer x boleh on kat window 7??? sya da on tkfile pastu dye close sendiri

Aimifiqa said...

@Anonymous tak mau eh. takpun try install yang lain plak. takut ade virus. sbb sy pun gune windows 7 jgak.

boniface said...

Hye all,
1st,thank to admin sbb bagi font yang cantek2 nie...dah install dah semua tapi msalah tmbul bila nak connect..link connectio lost...
jadi I cari youtube cara nak selesaikan masalah tue
I jumpa nie
http://www.youtube.com/watch?v=b7_QnNRtexc

lepas tengok n buat pa dia buat terus dapat tukar font..

jngan guna Samsung USB Portable Kies sbb x dapat pun..

guna nie http://www.mediafire.com/?kv727wdy2aijxxs lagi senang

lepas tue you all kena dissablekan MTP baru dapat connect..
nak dissable tue taip jer nie *#6870#

lepas selesai semua tutup balik MTP dengan menaip *#6870#

lepas tue restart phone anda...

nak guna sila font yang kita dah install pula,ikut jer step yang admin blog nie cakap...

tue jer..harap dapat membantu...

Aimifiqa said...

@boniface thanks for the info. mmg sgt mbantu. thanks for share kat sini. sgt2 mbantu.

melati said...

terimas sis . i did it , walaupun mula mula buat memang faill :D

Aimifiqa said...

@melati terima kasih mggunakan perkhidmatan saya. hehe. XD

akubudakmaktab said...

Thank Q..hehe....

zurahsigourney said...

thanks for the tutorial , its working ! <3 btw , ade font lain tak? nak lagi byk2 .. :D

AmirAsyrafAzhar said...

Tq kakakk xD , got it first try :)

Anonymous said...

@href="#c2855703973654054221">Aimifiqa
mcm mna nk apply font kat tk file explorer

Aimifiqa said...

@Anonymous oh just klik dekat folder yg telah kite simpan font tu. kirenya mcm drag masuk ke dlm folder yg perlu ke dalam tk file ni.

adam AJ.. said...

assalamualaikum... nak tanyer sikit themes yang atas skali tuh kakak amik kat aner..! urgent nih!.. jangan marah ..:D

qaslun said...

thx... berkesan da.. kalo xnk sebarang mslh donwload dulu kies tu.. sbb kalo x donwload kies bhgn modem tu teda samsung.. hehe.. lepas da install kies, semuanya akan ok... :D hoho.. tp memory phone ni kecik la.. tym mula download font ( 4mb) dia kata error, pikir2 punya pikir memory phone tinggal ckit.. last2 donwload yg kb jak.. hehe.. nway, thx... :) :)

Aimifiqa said...

@adam AJ..tak ingtla kat mne. cube selongkar kat web ni. hehe http://www.corby2downloads.com

Anonymous said...

Assalamualaikum. Awak, thanks for the tutorials. Dah berjaya dah tukar font. Hehehe. Haaaaaa, ni kita nak tanya sikit. Boleh kan? Kita tanya jaa lahh ehhh? Hehehe. Kita ada install satu font tuu. Tapi tak boleh guna sebab dalam zip file tauuu. Haa, macam mana kita nak delete ehh font yang dalam zip file tuuu? Kita dah try delete dekat phone, tak boleh. Dekat TK File pun, tak boleh. Macam mane ehh nak buat? Minta tolong sangat sangat. Heee, thanks :)

Anonymous said...

Hello Aimifiqa! I just want to ask if you can give the link of the "Unite" font that you used.Thank you for the tutorial and i hope you can help me :)

Aimifiqa said...

@Anonymous da try restart phone byk kali? kdg dia mmg mcm tu pun. mgade sket nk hilang. hehe. sbb sy pun terjadi gak. last2 malas nk lyn. bile bukak balik tk file. eh hilang plak dia

Aimifiqa said...

@Anonymous sorry, im late. here is the link. http://www.ripetype.com.au/?p=148

Liyana said...

salam akak..thanks so much 4 the tutor..sy install font Paris Morning..awesome lah! :) <3

zatiey nureyza said...

salam awak . mna kita nak dapt kan jnis2 fonts yg kita nak download tuh ehh ??

farah hani said...

salam akak , knp nk install samsung kies tu lama sgt.camna nk cepat?

Anonymous said...

salam.. i xjmpe nk cri folder font yg step 14 tu , u sruh cri at area yg u da box kn.. p i xnmpk pon folder tu . can u explain more details ?
tq.

Anonymous said...

memang lambat ka nk install kies ni

Aimifiqa said...

@zatiey nureyza folder tu kene car dari mana kite simpan atau download font yg kite download tu. mcm tu la..

Aimifiqa said...

@farah hani mmg agak lama. harap bersabar ye. hehe

Aimifiqa said...

@Anonymous folder tu sebanarnya tempat dimana benda2 yg kite download selalu simpan. cnthnye tmpt sy selalu simpan kat folder downloads la. so, skrg ni awak perlu cari kat mana awk save/download font yg telah didownload tu.

Aimifiqa said...

@Anonymous mmg lmbt byk sebanarnye. tapi tak download pun takpe dulu. try and error dulu. hihi

Anonymous said...

Assalamualaikum . . Modem tak de pun dalam device manager . . Macam mana nie? dah berapa kali dah try tapi tak jadi jugak :(

Myself said...

payah ar akak.. mau jer give up nieh.. aduy.. poning palo den

Anonymous said...

erm tutorial untuk macbook ad ? :)

finy said...

Akak Aimi , Finy dah masuk kan COM and press okay tau . Then , bila nak connect tu dia kata Warning : unable to open the specified port, please try again Dah bnyak kali try , tapi still mcm tu jugak . Need Help please ! ASAP .

finy said...

Akak Aimi , Finy dah masuk kan COM and press okay tau . Then , bila nak connect tu dia kata Warning : unable to open the specified port, please try again Dah bnyak kali try , tapi still mcm tu jugak . Need Help please ! ASAP .

Aimifiqa said...

@Anonymous maafla saya tak dpt nk bantu. sbb tak jumpe jln solve nye. sori.

Aimifiqa said...

@Myself agakla. akak pun tgh pening cne nk tlg ni.

Aimifiqa said...

@Anonymous hehe takdela. sy takde macbook. :)

Aimifiqa said...

@finy maafla saya tak dpt nk bantu. sbb tak jumpe jln solve nye. sori.

Anonymous said...

@Aimifiqa

Anonymous said...

MNE NAK CARI FOLDER FONT TU ? HELP ME !

Myself said...

hehe dah dpt dah.. tq akak..

Aimifiqa said...

@Anonymous cari kat tmpt korang save font tu kat mne.

Aimifiqa said...

@Myself welcome :)

SyaquineSyaqina said...

Yeaay dah jadi, terima kasih ;)

SyaquineSyaqina said...

trimas, dah jadi hehe, happy ;)

Anonymous said...

alamak!tak blh nk install la!!geram,da bnyk kli cube tp asyik failed jea!i really2 need this font,grrrrr!! (from:memey)

aniesott sott said...

@Aimifiqaakak , asal dye kuar unable to open specifiec to wktu nak connect ?

Anonymous said...

bile da dapat satu font, bile nak set kan balik font lain takdapat. nak tukar dari font igniteme ke amateurcomic. macam mane ek ?

Anonymous said...

xjdk la ..xphm yg last sebelum nk pergi ke mobile plak tu .. xtw mcm mana nk cari file lepas tekan download .. mula2 kena download dkt lappy dulu an ..pas2 cari file download mcm tuto tu xjupe pn .help :(

Anonymous said...

thanks ya.

cubaan prtma dah brjaya..

bru la nmpk cntik skit. huhu :)

thanks skali lg..

Anonymous said...

sy dah buat tpi smpai step 12 folder yg bnyak2 tuh x kluar kenape ek? n boleh x kalau pakai USB lain slain 'SAMSUNG USB'? one more apa function kalau install 'KIES' ?

#HARAP AKQ REPLY SECEPAT MUNGKIN. PLEASE!

Aimifiqa said...

@Anonymous maafla. akak pun share tutorial ini. akak tak pasti ape mslh nye.mungkin slah port maybe. takpun try je dulu if gune port lain. kies tu cume utk sambungkan lappy n henfon. n tmpt simpan data

Anonymous said...

hey knp lps msk dlm f0n xleh nk disply lak?

Rna aZam said...

aimi.. alhamdulillah.. ana da berjaya tukar font.. tQ sgt2 =)

Aimifiqa said...

@Anonymous dah restart phone? on off balik phone.

Aimifiqa said...

@Rna aZam alhamdulillah. tahniah kerana berjaya.

Nurafifah Zul said...

Alhamdulillah. Terima kasih sangat2!!

edy Allah luv said...

Kenapa tak boleh kak? Saya nak buat. Tapi yang COM tu takde. Pastu kies tu tak boleh buka :(( Tolong !

Aimifiqa said...

@Nurafifah Zul Alhamdulillah. congrats utk awak.

Aimifiqa said...

@edy Allah luv sorry dear. yg tu akak tak pasti ape punca nya.tapi adik dah try byk kali tak?

Anonymous said...

Hye and Assalamualaikum.
sy nak tny,sy dh try install usb portable kies tu.
tp,bila sy buka device manager knp tak keluar2 modems tu ea?
tlg balas. (:

Anonymous said...

dkat mana MTP tu akak?

Aimifiqa said...

@Anonymous sory guys. kat sini rasenya. ni MTP pun user lain yg cdgkan. akak tak tau la. sori
Hye all,
1st,thank to admin sbb bagi font yang cantek2 nie...dah install dah semua tapi msalah tmbul bila nak connect..link connectio lost...
jadi I cari youtube cara nak selesaikan masalah tue
I jumpa nie
http://www.youtube.com/watch?v=b7_QnNRtexc

lepas tengok n buat pa dia buat terus dapat tukar font..

jngan guna Samsung USB Portable Kies sbb x dapat pun..

guna nie http://www.mediafire.com/?kv727wdy2aijxxs lagi senang

lepas tue you all kena dissablekan MTP baru dapat connect..
nak dissable tue taip jer nie *#6870#

lepas selesai semua tutup balik MTP dengan menaip *#6870#

lepas tue restart phone anda...

nak guna sila font yang kita dah install pula,ikut jer step yang admin blog nie cakap...

tue jer..harap dapat membantu...

Aimifiqa said...

@Anonymous bagi sesiapa yang tak jumpe port modem tu sila la baca dan try yg ni plak. :)

First You Need:

1. TKFileExplorer
2. USB Cable
3. Samsung USB Driver


PROCEDURE:

1. First Go To Device Manager In Your Keyboard, Press The Windows Key And R Simultaneously

2. Double Click The Modems

3.Then You Will See Something That Says "Samsung Mobile USB Modem"... Something Like That.. (I Forgot The Name :D)

4. Right Click On The "Samsung Mobile USB Modem" And Click Properties..

5.Go To Modem Tab

6. You Will See The COM Number And The "Maximum Port Speed" Maximum Port Speed Is The "Baud Rate" You Will See At Your TKFileExplorer..

7. So At This Point, You Know The COM Number And The Baud Rate.. (Maximum Port Speed)

TKFileExplorer

1. Open Your TKFileExplorer..

2. Click The "Settings" Button..

3. Type In Your Maximum Port Speed At The Baud Rate Section..

4. And The COM Number At The Port Section... ( Its Important To Type "COM" Before The Number..)

5. Then Click Connect...

Then You Can Install Your Desired Font After This Guide!!!(If This Doc Is Not Informative, Sorry But Im Just A Kid And My Life Is A Nightmare..)

music is my life said...

nak tnye bole...nape bile nk install samsung kies dye ambik mse lame sngt...

Izwan Effendi said...

Assallammualaikum, saya dah install kedua2 sofware yg diperlukan,,, tetapi saat saya klik ''device manager'', perkataan ''modem'' tidak kelihatan ( tiada ) knp?

Nurafifah Zul said...

Saya download font dekat dafont.com/ Tpi tak blek delete lah. Cmna nk delete eh ? :)

Aimifiqa said...

@Nurafifah Zul perlu restart phone. maybe inshaAllah takde.

Aimifiqa said...

@Izwan Effendi takde eh? sy pun tak sure sbb ape. but ade guide kat sini. hopefully dapat tlg.

1. First Go To Device Manager In Your Keyboard, Press The Windows Key And R Simultaneously

2. Double Click The Modems

3.Then You Will See Something That Says "Samsung Mobile USB Modem"... Something Like That.. (I Forgot The Name :D)

4. Right Click On The "Samsung Mobile USB Modem" And Click Properties..

5.Go To Modem Tab

6. You Will See The COM Number And The "Maximum Port Speed" Maximum Port Speed Is The "Baud Rate" You Will See At Your TKFileExplorer..

7. So At This Point, You Know The COM Number And The Baud Rate.. (Maximum Port Speed)

TKFileExplorer

1. Open Your TKFileExplorer..

2. Click The "Settings" Button..

3. Type In Your Maximum Port Speed At The Baud Rate Section..

4. And The COM Number At The Port Section... ( Its Important To Type "COM" Before The Number..)

5. Then Click Connect...

Then You Can Install Your Desired Font After This Guide!!!

Aimifiqa said...

@music is my life mmg lama sket. hehe. harap sabar.

Aimifiqa said...

@Izwan Effendi takde eh? sy pun tak sure sbb ape. but ade guide kat sini. hopefully dapat tlg.

1. First Go To Device Manager In Your Keyboard, Press The Windows Key And R Simultaneously

2. Double Click The Modems

3.Then You Will See Something That Says "Samsung Mobile USB Modem"... Something Like That.. (I Forgot The Name :D)

4. Right Click On The "Samsung Mobile USB Modem" And Click Properties..

5.Go To Modem Tab

6. You Will See The COM Number And The "Maximum Port Speed" Maximum Port Speed Is The "Baud Rate" You Will See At Your TKFileExplorer..

7. So At This Point, You Know The COM Number And The Baud Rate.. (Maximum Port Speed)

TKFileExplorer

1. Open Your TKFileExplorer..

2. Click The "Settings" Button..

3. Type In Your Maximum Port Speed At The Baud Rate Section..

4. And The COM Number At The Port Section... ( Its Important To Type "COM" Before The Number..)

5. Then Click Connect...

Then You Can Install Your Desired Font After This Guide!!!

Aimifiqa said...

@Nurafifah Zul perlu restart phone. maybe inshaAllah takde.

Anonymous said...

salam..nak tanye,mane nak cari font 'unite' tu?

bunkface lover :) said...

kenapa bila saya tekan tu modem takde kluar samsung usb yg ada broadband saya je. nape eh?

Aimifiqa said...

@Anonymous maaf link yg da ade da broken. sp sy tak dapat nk cari.

Aimifiqa said...

@bunkface lover :) tak dapat bce la tu. sbb sy pun kdg2 jadi mcm tu jugak

bunkface lover :) said...

hmmm, yg last step tu tak faham la. mana nak cari font tu?

iranurazira.blogspot.com said...

msti kne pkai laptop ke..klau pkai pc biasa bleh x??

Anonymous said...

@bunkface lover :)
saya pown xphm sampai situ..macam mana eak?

nor syafizah said...

@bunkface lover :)
saya pown xpaham smpai situ,,macam mana erk?

nor syafizah said...

saya xphm yang last step cari font 2,,macam mana eak?

Aimifiqa said...

@iranurazira.blogspot.com tak tau la. try n error dulu. mungkin boleh. cume nnt kene pndai cari port la. sy tak penah plak cuba

Aimifiqa said...

@bunkface lover :) @nor syafizah maaf lambat plak.font tu kite kene cari kat mne tempat kite download or transfer font tu dlm folder. so kite kene ingt path folder tu. so nnt senang nk cari

Nurafifah Zul said...

macam mana nak besarkan font eh ? Thanks :)

Isti Mango said...

Kenapa masa kat font lepastu kan tekan download, tapi, font yg saya download tak keluar kat folder download tu? :( pleaseeee

Isti Mango said...

Kak, saya dah sampai step yg awak suruh tekan font, lepastu download tapi... font yg saya dah download takde pape pun dalam tu pun :( pleaseeeeeee :( tolong sayaaa :(

Aimifiqa said...

@Isti Mango dah extract file tak folder yg font tu? awak download tu dlm bentuk ape folder dia?

Aimifiqa said...

@Isti Mango dah extract file tak folder yg font tu? awak download tu dlm bentuk ape folder dia?

Aimifiqa said...

@Isti Mango dah extract file tak folder yg font tu? awak download tu dlm bentuk ape folder dia?

nor syafizah said...

kak saya tesalah tekan mase 2,,sekarang dekat font type saya ada TkFileExplorer 2,,bkn nye ad font yang cantik2,,nk padam pown xoley,,cm mne erk??

nor syafizah said...

tolong kak,,cm mne nie??

Anonymous said...

blog yang bagusss.:D saya suka

Hanani Zamari said...

dalam device manager takde pun modem

Qila Razak said...

assalamulaikum akak.. thanks you for help.. rase da nages nie.. tq so much!!! i love you la akak !!!!!! from www.qilarazakberry.blogspot.com

irahshineekyeopta said...

susahnyaa . awak dtg umah sy la tlg bwt kan . hehe ~

Meny'saa Hudson said...

nak sambung dekat hp nak kena klik mass storage dulu ke or tak payah ?

Si Kuat Menangis said...

Akak , nape die tulis "unable to open spectified port . please try again" . Tolong kak :/

HanimPhotography lovey said...

hai...any one know how to delete fonts from corby 2...i have install font in my mobile using Tk file explorer.. its not work..so im planing to delete all which i install...pls ...

Anonymous said...

Knpe tkde kluar perkataan modem ? Am i wrong ?

Anonymous said...

Kenapa saya dah install semua tuu . Tapi bila nak set dalam fon, tak jadi pon font tu ? :(

addin dyna said...

saya rasa font tu mesti dalam format 'ttk' bukan 'zip'. saya ernah try tak jadi. last2 baru tahu sbb file tu in 'zip'. try yg 'ttk' baru boleh =)

Anonymous said...

Sis ,nak tnye skit . sye dah msokkn font uh kdlm fone n dah setting tpy x de pape yg brubah . die tetap gune Samsung Font pdhal sye da set font len . Pls reply . A.S.A.P

Anonymous said...

-.-

mYSTOGRAnd said...

just one go je try da dpt..tq so much!!!hahaha xD

Anonymous said...

@Anonymous restart ur phone

Anonymous said...

assalam akak , time dekat device manager tu tkde modem pun cemana ni ? tolong T_T tak payah sambung dgn samsung kies ke ?

Beby Amanda said...

@Aimifiqa




tak boleh punnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn . setting tuh tak jumpe larrrr .

chacha gedik said...

@Aimifiqa xder pun moderm ? mcm mane nyy ? dah nak gve up dah . PLESSS

chacha gedik said...

mcm mane ny ? xder pun moderm uh .. ! aduhhai . susahnye kak .

Anonymous said...

A'kum, dah dua hari cuba akhirnya
berjaya. Masalahnya mudah sebab malas nak baca habis comment2 ni semua. Saya ternampak kat youtube dari link yg member bagi comment letak kat comment dia dan member dlam video ni taip COM ya..ha..ha..ha..COM sungguh mudahkan. Walau pun pakai PC dah bertahun2 masih tak faham2, malunya.Lepas taip COM3 barulah TK-EX to detect ya..bukan taip Nombornya saje.
Lagi satu, font ni tiada perubahan ye, walaupun kita pilih yang kita nak. HANDPHONE KENA OFF dan ON Again baru JADI ye..Walaubagaimana pun terima kasih banyak2. Keep up the good work.

Anonymous said...

akak!! tak de la yang dkat moderm tu..*nangisnangis* tolong saya...*jerit*

nurilfawaqihah said...

@Aimifiqa

x de pon samsung mobile usb modem. even dh download sume. die ckp x setup nps laa, ape laa. cm ne. dh download nps pon still x ley. tolong tolong

nurilfawaqihah said...

akak ! x de pon modem. nk buad cm ne. sumpah x paham. kene buad ape lg? tolong laa. bce komen2 kt atas tu pon masih pening.

zeepunya said...

ok dapat thanks :D

NuRulAzieeRa said...

@Aimifiqa Font semua da masuk but bila set dia tak tukar punn :?

Aimifiqa said...

@NuRulAzieeRa try restart phone balik. inshaAllah boleh

Anaz Tiffany said...

Nak tanye. Tukar font untuk Nokia Asha 311 ade tak ?

Aimifiqa said...

@Anaz Tiffany tak sure sbb tak try plak. hehe. lagipun takde nokia asha

Anonymous said...

@AimifiqaKenapa tak jadi?

Aimifiqa said...

@Anonymous try uninstall balik samsung kies. je install TK file tu je. then just go on wif ttutorial. jadi x?

red blossom said...

SALAM knape ek dekat port fon sy COM5 bkn COM15,mcm dalam tutorial?

Aimifiqa said...

@red blossom oh ye. setiap komputer atau laptop berbeza port COM dia. then in ur case ur port number COM5 la. hehe

Anonymous said...

dah berjayabuat semua . tapi font stillo tak tukar dalam phone . macam ne ek ?

ah yeasz said...

@AimifiqaNAK TANYEE...SEMUA DAH SET TAPI TAK DE APAPE ...

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 224   Newer› Newest»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...