10 AJAIB DUNIA!

Fuh! Da lame x update. Ok kali ni nak share dengan anda semua tentang 10 AJAIB DUNIA!. Haa! Dgr pun mcm ape je kan. Tkejut jugak dan kagum dengan keajaiban ini semua. Dan menyebabkan saya terbuka utk mbuat entri ini. Jom kita layan~
PERTAMA : Dry Valleys - Antartika Dry

Lembah Kering di Antartika ini memiliki lantai berupa kerikil, dan dikatakan bahawa pemandangan yang anda dapat saksikan di tempat ini tidak jauh jadi pemandangan di Mars. Pemandangan yang luar biasa ini akan anda temukan di Antartika, dan sama sekali tidak mendapat salji, sekaligus merupakan satu-satunya tempat tanpa ais di Antartika. Kadang-kala di dasar lembah ini terdapat danau ais yang tebalnya mencapai beberapa meter. Dan dibawah danau ini, terdapat air yang sangat masin, dan yang lebih ajaib lagi, ternyata di dalam air tersebut ada makhluk hidup yang boleh hidup!Wow! Sungguh kagum!


KEDUA : Socotra Island - Lautan Hindi


Pemandangan Pulau Socotra yang sudah terpisah dari benua terdekat, benua Afrika selama 6 atau 7 Juta tahun ini, sangat unik. Apalagi di pulau ini terdapat 700 flora spesies flora dan fauna paling jarang ditemui di dunia.


Tapi jangan berharap boleh tinggal, iklim dipulau ini sangat keras, panas, dan kering sangat. Pantai di pulau ini banyak sekali terdapat gua, bahkan salah satu gua mencapai panjang 7 km, dan gunung di pulau ini mencapai tinggi 1525 meter, dan bahkan beberapa tanaman usianya mencapai 20 juta tahun.Unik!
KETIGA : Rio Tinto - Sepanyol


Lombong terbuka Rio Tinto ini menampilkan pemandangan yang luar biasa indah dan aneh, sehingga pemandangan yang ada semakin mirip dengan bulan. Pertumbuhan dari lombong ini tidak hanya memakan gunung dan lembah yang ada, bahkan sampai semua penduduk desa di dekat tambang tersebut harus dipindahkan ke kota terdekat. Air merah di sungai Rio Tinto ini sangat masam dan tinggi kandungan logam beratnya.
WOW!


KEEMPAT : Klikuk, the Spotted Lake - Kanada

Pada saat musim panas, air di danau ini, berwap dan meninggalkan mineral yang ada mengkristal, dan membentuk berbagai kolam kecil dengan berbagai warna, yang pada umumnya adalah biru dan hijau. Kandungan mineral yang ada dalam air dan lumpur sangat membantu mengurangi rasa sakit, sehingga suku Indian setempat sering menggunakan tempat ini sebagai tempat untuk merawat anggota mereka yang terluka.


KELIMA : Salar de Uyuni - Bolivia


Tempat yang mungkin paling indah (sekaligus aneh) di dunia. Daerah dengan padang garam terbesar di dunia, termasuk juga gunung berapi yang aktif, dan dataran geyser, dengan berbagai fatamorgana unik yang membuat anda merasa tinggal di planet lain.


AWESOME!KEENAM : Vale da Lua - Brazil

Tempat ini adalah Lembah Bulan, yang merupakan lembah batu yang terkikis air, dan meninggalkan banyak 'kolam renang alami'. Batuan yang ada di lembah ini adalah batuan tertua di dunia, yang dibentuk dari quartz dengan pinggiran berupa kristalKETUJUH : Blood Pond Hot Spring - Jepun


Mata Air Panas Kolam Darah, adalah salah satu 'neraka' di Beppu, Jepun. Sembilan mata air panas alami yang muncul ditempat ini sangat indah, tapi mungkin tidak untuk mandi. 'Neraka kolam darah' ini memiliki air dengan warna merah akibat kandungan besi di dalamnya


SUPERB!
KELAPAN : The Stone Forest - China


Hutan Batu yang dalam bahasa aslinya dibaca Shilin, adalah batuan alami yang dibentuk dari air yang terus menerus menggelegak menerpa permukaan dan mengikis bebatuan yang ada dan meninggalkan bentuk berupa tiang-tiang alami. Daerah ini ternyata dikenal semenjak dinasti Ming dan dianggap sebagai 'Keajaiban Dunia Pertama'KESEMBILAN : The Richat Structure - Mauritania


Permukaan tanah yang luar biasa ini berada di bahagian Barat Daya gurun Sahara, dan disebut sebagai Richat Structure, dan begitu besar (diameternya mencapai 50km) sampai dapat dilihat dari luar angkasa. Bentuk lingkaran yang ada juga masih belum dapat dijelaskan oleh para ilmuwanSUBHANALLAH!

KESEPULUH : Eisriesenwelt Ice Caves - Austria


Gua Ais ini berbeza sekali dengan gua biasa. Begitu anda masuk, panahan cahaya yang ada akan membuat anda merasa tidak sedang berada dalam planet ini, tapi sedang menjelajah ke planet lain. Gua Eisriesenwelt ini adalah gua terbesar yang ada dan dapat mencapai panjang 40km.

P/S : Sungguh indah ciptaanNYA. SUBHANALLAH! Rasa macam nak explore je semua ni.

Thanks for reading. Easily to drop comment here. Like also :)

4 Cakap Saya Jadi Engineer:

Miss Syarafina said...

fiqa..
tempat ajaib ke-11 ialah bilik aku..mcm2 boleh jumpa taw...hahahha

Aimifiqa said...

ok2. nnt ak listkan. hahaha.

Hanis Amanina said...

dekat stone forest, gambar bawah tu, ada rupa kepala harimau/singa sehh

Aimifiqa said...

Ajaib kan. kagum tgk semua ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...