Jangan Belagak Boleh?

   Assalamualaikum pembuka bicara,
Bermesra-mesraan dengan orang lama;
   Di sini hamba ingin bicara,
Pasal tak puas hati yang terbeku lama,

Cewah, berpantun pula pagi-pagi buta ini. Ok. Di sini akan ku cerita in mengenai satu situasi mungkin anda juga mengalami perkara tersebut. Di bawah ini ada satu skrip lakonan direktor Aimifiqa (aku la tu). Takdela doodle free hand je. Buruk bebenor. But ada mesej nak disampaikan di sini.

Mungkin dalam persoalan untuk menyelesaikan sesuatu masalah atau perkara, kita akan merujuk kepada yang lebih pakar dan tahu mengenai sesuatu perkara tersebut. Kita akan mencari orang yang hebat la dalam bidang ini. Tapi ada sesetengah pihak yang mempunyai sikap yang tak boleh terima dan dipakai dengan alasan yang tak munasabah (mcm kat atas tu).

Berdasarkan pengalaman sendiri, diriku bukan pakar dalam bidang yang ku belajar ini. Cuma sudah lama ditinggalkan dan rasa macam beku semacam je bila nak fikir. Yela, otak bio ke otak fizik. Tak ke payah. Tapi  aku cuma sedaya upaya berusaha untuk terus berjaya dalam bidang ku sekarang. Tetapi....

Si A : "Awak, nak tanya soalan boleh tak? Tak fahamla sangat bab ni."
Si B : "Boleh. Mai jap nak tengok soalan"
Si A pun bagi la kertas soalan untuk dijawab.
Si B : " Hai, takkan la benda simple ni pun ko tak faham. Senang je la. Kacang tu."
Si A : "Sebab aku tak tahula aku tanya ko. (Adeh)"
Si B : "Benda ni ko tengok jela kan buku tu. Ade je."

Aku pun ucapla terima kasih atas bantuan beliau tu. Sebab aku tak faham la aku rujuk kat kau. Kalo buku tu, dah berkali-kali khatam pun aku tak faham la. 

Sejauh mana golongan pintar yang mahu membangkitkan kaum sendiri kalau dah perangai cam gini. At least, tunjuk la ajar sikit. Ilmu di dada memang la dipekong, tapi janganlah ditakung begitu saja. Tak kongsi ilmu yang telah dipelajari. Apa salahnya kalau ajarkan kepada yang tak seberapa faham. Bukan dapat dosa, malah anda juga dapat pahala, malah jika ilmu yang anda ajari dan org yang ajari itu amalkan, bukan kah itu satu pahala dan kebaikan kepada dirinya sendiri. Kalau macam ni cara, bukan setakat 'down' terus, malah memang down habis kalau mcm ini lah dilayan.

Katakanlah: Sekiranya lautan menjadi tinta untuk (menulis) kalimat-kalimat Tuhanku, sungguh habislah lautan itu sebelum habis (ditulis) kalimat-kalimat Tuhanku, meskipun Kami datangkan tambahan sebanyak itu (pula)." Al Kahfi 109


Ilmu Allah infiniti dan kita perlu berkongsi. Janganlah kedekut sangat dengan ilmu yang ada. Berkongsi lebih baik. Jangan bongkak sangatla. Kalau Allah tarik balik anda punya nikmat, baru terasa tinggi rendah langit dan bumi.

p/s : So kepada yang pandai janganlah anda jual ikan sangat la ye. Tak kemana ilmu tu kalau tak disebarkan. :) 


Thanks for reading. Easily to drop comment here. Like also :)

15 Cakap Saya Jadi Engineer:

Syafiqa said...

Setujuuuuu :D betul3, boleh buat kita hilang mood terus kan

Aimifiqa said...

@Syafiqa btul sangat. kadang2 rase nak nanges laju2 bila depe ckp camtu. sedih woo~

aimie amalina said...

wooooo!
i loike dis!
sebab selalu sgt terase..huu
tapi nak wat canne an...
saboo je la..huuu

Aimifiqa said...

@aimie amalina betul2. mmg kite jela yang beralah kan. mmg kene sabr yg tggi mcm org ini

sharifahzakiah said...

haishhh tak baik kedekut ilmuuuu ! dosaaaa.! ckp kt dye mcm tu eh. huhu

Hans said...

heheeh
aku suka entry nih
pernah mengalaminya
:-)

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/kontest-menang-duit-raya.html

syakirah samat said...

http://gadiscactuz.blogspot.com/2011/07/si-bertuaaaaaaaah-dan-trend-si-follower.html

yuhuuuuuu . check this out . special gift for you :))

cik najihah said...

..org cm tu x payah nak keja kan..
mcm die pandai sangat

Aimifiqa said...

@sharifahzakiah tula psal. malas nak ckp. kang ade yg bdebat kat situ. hihi

@Hans thanks. semua org akan merasai nya kan. hihi

@syakirah samat thanks i got giftla

@cik najihah org mcm tu tak payah layan kan. btul sgt2.

ZWAN SABRI said...

Zwan pown x suka jugak orang yang macam tuu.. Poyo jer kann. HUHU

Aimifiqa said...

@ZWAN SABRI mmg pun. ntah nape nk belagak. ape untung nye ntah

alif haris said...

betul2 .. sokong :)
kdg2 orag pandai ni berlagak ..
nyampah sungguh~

Abang Stalker said...

eh,ajar org pun dpt pahala tua.x baik kedekut2.


nti klu org tu pndai,dia ajr org lain lak.mkin byk la pahala kita dpt. :)


psst*pantun mantop ;)

cakedorayaki said...

owg yang macam tu patot kite biarkn je dgn dunia die..lme2 sedar sndri la..

Aimifiqa said...

@alif haris btul2. maybe depe ni pndai sgt smpai nk ajar org pun x reti kan.

@Abang Stalker tula. hihi. nak buat mcm mne kan org pandai. hihi. pantun xde la mantap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...