Kisah Roti Dan Kek - PART 1

Assalamualaikum~

Alhamdulillah, petang tadi telah berjaya menghabiskan satu sesi berkursus kelas memasak bakery. Secara officially kek dan roti. Sampai dalam area pukul 10, actually dah lmbt satu jam, so tertinggal brapa steps untuk buat roti. Kami telah dibahagikan kepada dua kumpulan, Tapi overall kebanyakan golongan tua a.k.a golongn makcik-makcik. Yang golongan belia ni adalah dalam 4 orang je termasuk diri ku.

Kami diajar bagaimana untuk meng'uli'kan doh dengan cara yang betul. Cara dia memang menguji tangan betul la.

Jari kelingking dan ibu jari ditetapkan atas permukaan rata, doh itu make sure berada di tengah2 jari tersebut, pastu uli2 kan nya. Jadilah bentuk bulat yang sempurna.

K. Malas nak tulis panjang2. 5 benda yang telah diajar sepanjang hari ini.

Kami diajar membuat


Sweet Bun
Raisin Bun
Sausage Bun - Spring type
Sausage Bun - Dandan type
Cream Puff

Gambar2 sepanjang sesi kelas memasak. Banyak benda yang dapat pelajari dan bolehla buat bisnes lepas ni. #otakbisnes.

time ni beriye tonyok2 nak bagi bentukkan 

haa..ni pun sama

Time ni letakkan kuning telur dan mix vege

Creampuff yang telah pun siap

Mesin untuk meneramkan yis untuk doh jadi kembang dan naik

Make up kan lagi sausage bun bagi molek sikit
Jenis-jenis sausage bun

Haa. inilah rupa hasil kerja kami. Cantik tak?


Geng2 makcik yg sangat kecoh yang mbuatkan suasana lagi meriah :)

p/s : Sangat seronok dan dapat ilmu. Wait for PART 2. Tak sabar nk tggu PART 2.

Thanks for reading. Easily to drop comment here. Like also :)

17 Cakap Saya Jadi Engineer:

Cik Ezy said...

bestnye,..
nt boleh bukak kedai roti dan kek..
hehe

Syafiqa said...

Waaa, fiqa buat kita lapo :D

hyemynameisrasyid said...

pergh.,boleh buat bisnes nih.,
hehe.,gambar ke4 tu ada buku resepi.,~.~

Aimifiqa said...

@Cik Ezy hehe. mmg best. boleh buka aimi bakery. k fine. poyo je.

@Syafiqa sedap kan2?. hehe. best2.

@hyemynameisrasyid mmg ade buku resepi pun. siap salin satu persatu. hehe.

Ezad Skytech said...

erk...lapar la pulak tgk semua ni...hee~

Aimifiqa said...

@Ezad Skytech sedaaap~ tapi dah abis da kene telan semua. hihi :)

Aien Afiffy said...

belajar kat mana ni????..

Aimifiqa said...

@Aien Afiffy kat area dekat3 ngn rumah je. hihi

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, terliur zwan tengok.. post la kat sini sikit.. HUHU

MySuaraBlog: Asyik Gay Jer, Lesbian Mana?

alif haris said...

waah dah belajar ni boleh la buat bisnez jual ni eh .. hehe ^^

KimiCnoL said...

nampak sedap jep..nak try boleh..haha ;D

petua kuruskan badan??

Aimifiqa said...

@ZWAN SABRI hehe. alamak da habis la, kalo nk kene buat lainla kalo cmni. hihi

@alif haris hihi, kalo ade kesempatan.

@KimiCnoL boleh2. silakan~ hihi

iPai said...

yang ada hot dog tuh cam sedap je .. heheheh

Aimifiqa said...

@iPaimemang sedap pun ipai. sedap hingga mjilat jari.

Abang Stalker said...

bole bt meniaga ni :D


bazar ramadhan.haha

Aimifiqa said...

@Abang Stalker mmg boleh. hihi. buat tempahan nnt. ceewah :p

Aimifiqa said...

@Abang Stalker mmg boleh. hihi. buat tempahan nnt. ceewah :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...