Budak Sekarang~



Aish, budak sekarang ni maju sangatla. Kalau dulu la. Manalah nak pegang benda2 ni. Nak pegang pun tak berani. *kes henfon ayah.  Apetah lagi nak guna. Ni kes adik sendiri la. Kecil-kecil dah pandai main mesej. Siap facebook pun pandai. Aku start fb ini pun tahun lepas. Umur 19. Adik sendiri? 10 tahun dah reti. Adik yang 5 tahun pun dah pandai main game dalam laptop dan henfon. 

Canggih lagi daripada cikgu2 sekolah. Dasat2.

Tapi kes ini semakin diterima dek zaman kemajuan IT ni. Makin naik tahun, makin canggih, dan jika salah guna, rosaklah bangsa. Zaman dah maju katakan.

Tolong adik dalam membuat kerja sekolah memang banyak pahala dan memberi kesenangan kepada mereka. Tapi....



Mereka lagi advance. Siap guna kalkulator. Kes budak sekolah rendah. Tidak sama sekali digalakkan mgunakan kalkulator. Kalau dulu la, mana kenal kalkulator ni, guna tangan je, tak cukup tangan, jari kaki pun jadi kan.

Kalkulator ini biase je. Hahaha

Kalau nak cari makna dan sama maksud, guna kamus je kan dulu-dulu. Tapi sekarang. Dictionary online la. Dan kamus elektronik je. Sekarang ni, kamus pun malas nak selak dah, kalau yang tebal lagila.
Promo jap. Besta produk


Paling tak boleh tahan. 

Adik : Kak, malam ini tolong nak buat kerja BI.Kak : Ok je adik *walaupun tak pandai BI sangat.Adik : Tak payahla, gune google translate je. Sonang.Kak : =.=' *sengal punya adik



boleh dipakai ke benda ini kalau nak buat sentence?


Thanks for reading. Easily to drop comment here. Like also :)

13 Cakap Saya Jadi Engineer:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

try stu lagi laman web utk trnslate ayat..

citcat.com =)

cik najihah said...

budak sekarang aimi..
terlebih advance dari kite

Gimi said...

Haha....terer tul adik kamu..

Gimi kenal gt pun masa masuk u..

takyah cakap, adik Gimi pun sama...

nazira said...

Dunia semakin canggih dan mencabar cm ni la..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

sergeant keroro said...

google translate takleh percaya sangat, HAHA

ZWAN SABRI said...

tula pasai.. zwan pown jeles ngan budak2 zaman lani.. adik zwan pun skolah rendah dah ada nfon sndiri.. skolah rendah dah pandai chatting kat dalam fb.. anak kazen zwan plak lagi hebat, umur 4 tahun dah reti bukak laptop and cari video power rangers kat youtube.. hebat sungguh bebudak lani.. HUHU


MySuaraBlog: Friend Page di Facebook

aimi adilah said...

advanced adek dy hihihihi :D

NasZ said...

ceh..bleh ppak..

MOHD NASER.com

alongxp said...

anak sulung saya da pandai bukak youtube n search ultraman masa umo die 4 tahun...hebat x?hahaha...

Aimifiqa said...

@nuyui a.k.a miss NUSHA thanks for sharing. lepas ni boleh la ajar adik.

@cik najihah hihi, mmg la kan.

@Gimi tula. depe ni dah maju. apela yg akan terjadi zmn depan2 nnt.

@nazira taw xpe. mmg mcabar. dan tercabar segala-galanya.

@sergeant keroro taw xpe. translate direct je kan?

@ZWAN SABRI taw xpe. punyala hebak kan. cayalah budak2 skrg. 4 tahun tu tak boleh bla.

@aimi adilah tula. tgk akak dialah. hihi

@NasZ hihi. mcm2 kan.

@alongxp hebat sgt. hihi mmg cayalah. mesti ikut jejak ayahnya,

iPai said...

hehe .. zaman tak sama dengan kita ek .. tuh yg lain diorg ye zaman

alif haris said...

haha .. sy skrg ni gune fon cikai je ..asal boleh hello2 dan msj haha:D

Aimifiqa said...

@iPaitula. camne la zaman akan datang nnt kan.

@alif haris betul2, stuju sgt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...